_Lang_boek_linksSchuin
lang-Cover-front

Boek ‘dat je een lul bent als je niet kunt lezen’

Vijf grafisch ontwerpers die dyslectisch zijn heb ik geïnterviewd over hun ervaringen met dyslexie in het algemeen en op hun vakgebied. Deze interviews heb ik als paperback typografisch vormgegeven (zonder foto’s of illustraties) en uitgegeven.

Lezen en schrijven zijn, als vaardigheden in een moderne samenleving, vrijwel onmisbaar voor persoonlijke ontwikkeling, het sociale contact en het zelfstandig maatschappelijk kunnen functioneren. In deze maatschappelijke context is het, dat er gezegd kan worden dat dyslexie een ‘handicap’ is. Het belang van taalvaardigheid is cultureel bepaald. Een grafisch ontwerper heeft veel met taal te maken. Niet alleen omdat hij veel met tekst werkt, maar ook omdat hij zich bezig moet houden met de communicatieve en overdrachtelijke betekenis van taal. Een grafisch ontwerper is een deskundige op het gebied van taal en communicatie. Hij moet goed op de hoogte zijn hoe communicatie werkt en het in zijn of haar voordeel kunnen toepassen. In de communicatie speelt de geschreven taal een belangrijke rol, maar ook in de structuur en opbouw van taal.
Een ‘taalhandicap’ als dyslexie moet haast wel van invloed zijn op de houding toneellichtte van die taal en de culturele en maatschappelijke betekenis daarvan. Is dyslexie daarmee ook van invloed op het denken en handelen ten opzichte van kunst en vormgeving? En hoe uit zich dat bij grafisch ontwerpers die dyslectisch zijn?

Een citaat van Karel Martens (grafisch ontwerper): ‘Ik vind taal ook heel erg onbeholpen’

Auteur: Wim Theijken
Titel: ‘dat je een lul bent als je niet kunt lezen’
Subtitel: ‘belezenheid heeft oo een bepaalde status’
ISBN: 90-5179-472-X
Uitgever: Gopher
Prijs: € 13,95